Vad är en blogg?

En blogg är som en privat hemsida där du kan skriva information om allt möjligt som du vill dela med dig av till andra personer, nästan som en publik dagbok. Många använder sin blogg för att förmedla information till andra om vardagliga ting. Andra har en blogg som är specialiserad på något ämne, som exempelvis matlagning, kläder, smink eller någon hobby. Genom en blogg kan man dela sina upplevelser med sina läsare men också förmedla information som man vill dela med sina läsare.

Vad skriver man på en blogg?

Många som har en blogg skriver om nästan allt. De delar med sig av sina kärlekshistorier, sina biobesök, restaurangbesök, sina barn, sin familj och nästan hela sitt liv. Här kan läsarna läsa både om trevliga händelser men blir också informerade om tråkiga händelser. Det är också många som är lite mer privata i sin blogg och endast lämnar ut begränsad information, som exempelvis ett ämne som matlagning.

En matlagningsblogg innehåller bilder, recept och även filmer då innehavaren av bloggen delar med sig av sin matlagning. En matlagningsblogg intresserar många då mat är något som alla behöver få i sig samtidigt som bloggen kan ge andra inspiration till middagar.

Vissa bloggar om kläder och visar bland annat upp köpta kläder som de tror kan intressera andra, men kanske också egentillverkade kläder. En klädselblogg brukar intressera unga tjejer som är modemedvetna och som vill få förslag på snygga kläder till bra priser.

Var kan du blogga?

En blogg kan du skaffa genom att registrera dig på en sajt som erbjuder bloggar. Det finns ett flertal sajter som har bloggar, både kostnadsfria men också professionella bloggsajter som tar betalt för sina bloggar. När man betalar för en blogg brukar det också ingå en hel del tjänster som exempelvis avancerade verktyg, statistik och marknadsföring av bloggen. Det sistnämnda innebär att din blogg visas på förstasidan av sajten.

Många undrar varför man ska använda en blogg då det redan finns andra sociala medier som exempelvis Facebook där man kan skriva av sig och dela med sig av sina bilder. Med en blogg kan du lättare styra designen på sidan. Du kan också använda många verktyg för att skapa snygga inlägg. På många bloggar kan intresserade läsare registrera sig för att kunna erhålla ett e-postutskick. Det går också att styra informationen bättre på en blogg än på Facebook.

Om du har många besökare så kan du också annonsera på en blogg, vilket du inte kan på Facebook, som väljer ut sina egna annonser. Att blogga om livets händelser kan vara ett sätt att kommunicera med sin familj, sina vänner och med andra okända läsare. Ofta är det lättare att förmedla ett budskap genom text och bild än att berätta om händelserna.

Leave a Reply